Balance

Yoga for et sundt sind og en sund krop

j14

Yoga er faktisk en mere end 5000 år gammel disciplin, og selvom den har været dyrket i en menneskealder, er det først de seneste år, at det helt almindelige gængse menneske har taget yoga til sig og indført den som en fast del af hverdagen. 

Og hvorfor er yoga egentlig blevet så populært? Hvad gør det godt for? Og hvilke former for yoga findes der? Bliv klogere her.

styrke

Yoga reducerer stress og hæver dit energiniveau.

Det moderne menneske lever et tiltagende hektisk liv med stort fokus på at få alle ender til at mødes, hvor både karriere, arbejde, familie, venner, træning og hjem skal gå op i en højere enhed. Et større og større fokus på det perfekte liv har hevet en masse stress med sig, og vi ser nu mennesker på stribe gå ned med stress.

Vi ser også, at denne stress i vidt omfang behandles med terapi, men lige så vel med meditation og yoga. For yoga har en effekt. Det er ikke en magisk sportsform, men den hjælper dig med at få beroliget dit sind og din krop. Det behøver ikke være en langvarig omgang – selv kortere yoga-sessioner har vist sig at have en effekt. Det skyldes den unikke kombination af øvelserne, et stort fokus på vejrtrækning og en dejlig omgang meditation, der ganske enkelt gør mennesker bedre i stand til at regulere variationen i hjertefrekvensen. Når hjertefrekvensen er lavere, får kroppen bedre mulighed for at reagere på stress.

Den samme unikke kombination er også med til at øge niveauet af cortisol, som reducerer træthed. Når du strækker ud og styrker dine muskler, samtidig med, at dine organer bliver masseret, frigiver du en masse affaldsstoffer, og allerede her bliver dit energiniveau hævet

Yoga kan hjælpe med vægttab, styrke din fleksibilitet og forbedrer din vejrtrækning

Faktisk kan selv de blideste yogaøvelser være med til at sætte din forbrænding i gang og dermed være med til at påvirke et vægttab i en positiv retning.

Dyrker du yoga på daglig basis, kan det også være med til at genskabe en hormonel balance i din krop, og det kan være med til at normalisere din kropsvægt. Desuden vil de øgede mængder af cortisol – som ovenfor nævnt – medføre, at du automatisk vil undgå overspisning, ligesom du får en markant bedre fornemmelse af din krop med yoga. Du vil blive bedre til at lytte til din krop og forstå dens signaler.

Idet yoga i høj grad handler om vejrtrækning, udstrækning og smidighedsøvelser, vil du også opleve, at du vil blive meget mere fleksibel – og det er vel at mærke uden at overstrække eller på anden måde overbelaste dine muskler. Det handler primært om gentagelse og fuld kontrol.

Endelig lærer du at trække vejret ordentligt, da åndedrættet er ét af de primære fokus i yoga. Og når du først har styr på dit åndedræt og kan trække vejret roligt og kontrolleret helt ned i maven og op til toppen af lungerne, vil du føle dig meget mere afbalanceret og afslappet.

yogi

Forskellige former for yoga

Der findes uendeligt mange former for yoga, og du vil helt sikkert nemt kunne finde en yogaform, som du er helt vild med. Nogle yogaformer har primært fokus på den meditative del, hvor det handler om blide stræk, vejrtrækning og afspænding. Andre har som hovedfokus, at du skal have sved på panden og styrketræne hårdt med din egen krop. Og nogle yogaformer har smidighed og fleksibilitet som det primære fokus, hvor du virkelig bliver strukket igennem og får trænet din egen mobilitet.

Der er ingen rigtige eller forkerte former – prøv dig frem og vælg den metode, som du synes bedst om. Så er der større chance for, at du vil fortsætte.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *