citrusfrugter på fad

Motivering af umotiverede: sådan trænger du igennem

j14

Sundhed og helse er udtryk, begreber, ja endda en slags livsstil, der ikke betyder det samme for alle. Der er folk der går meget op i disse begreber, og folk der lever for dem. Og så er der folk hvis ikke deler samme begejstring som den første gruppe, uanset hvor meget forskning der beviser fordelene. 

Men hvad gør man hvis man gerne vil prøve at opfordre folk til at leve på bedste vis, selvom de ikke selv er overbeviste om at det er vejen frem for lige netop dem. Det er ikke noget nyt at sport, sund kost og mental velvære er sundt og noget man burde sigte mod – bliv klogere her.

motivationsslogan i natur

Miljøet omkring

Hvis man prøver at opfordre til mere motion, sundere kost, eller f.eks. rygestop så forstår alle at det kræver en stor indsats fra personen selv. For hvis personen selv ikke er interesseret i at ændre disse vaner, så er det en meget opadgående bakke. Eller det kan være personen er midlertidig motiveret, men at motivationen falder efter et par dage, eller endda et par timer. Her skal man sørge for opbakning og støtte i miljøet rundt om personen. 

Hvis familien, venner, kolleger alle bakker op om de nye vaner, så er det lettere at holde kursen. Dertil kommer de forhold som man umiddelbart ikke selv har individuel kontrol over, nemlig love og regler. Her menes der f.eks. rygeforbud på offentlige steder. Dette gør det svære for folk at ryge, i det offentlige, i det mindste. 

Personaleparkering placeret længere væk fra arbejdspladsen opfordrer til lidt flere skridt, ligesom gratis frugtordning opfordrer til sundere spisevaner. Gruppeaktiviteter, eller familiesammenkomster der opfordrer til sundere livsstil så som en gåtur med efterfølgende sund madpakke, kan alle være med til at motivere folk. Så det drejer sig om teamwork. En god idé er produkter med logo tryk, så man føler sig en del af et større hele.

Fejring af selv de små sejre

Det er svært at holde motivationen oppe, hvis slutresultatet synes alt for langt væk, eller alt for kompliceret at opnå. Her gælder det om at dele hele målet op i mindre bidder. Hvis målet er at tabe sig 50 kilo, så kan det synes så uoverskueligt, at man hurtigt falder af vognen. Men hvis hvert kilo, eller hver 5 kilo fejres, så får man hurtigere følelsen af at der sker noget, og det holder motivationen oppe. Der skal fastlægges en form for belønning når selv et lille mål er opnået, så man opretter en positiv relation med at have opnået det, man har sat for sig. Dette hedder positiv forstærkning.

cirkler med motivation

Lav en to do-liste

Der er mange der har enten en skriftlig eller en mental to-do-liste. Det er en rigtig god idé da den fokuserer hvad målet er, hvad der skal udrettes og hvornår. Men en to-do-liste har også en tendens til at blive uendelig, og lang. Derfor er det en god idé bare at holde den kort, og i så små bidder, at man rent faktisk kan få en ting udført på én dag. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *