sundhed

Use it or lose it: Udfordr hjernen og hold den sund

j14

Det er ikke kun din krop, der har godt af den rigtige næring og udfordringer. Din hjerne har nemlig også brug for at blive brugt, for at du kan holde den sund, frisk og skarp. Det er faktisk ret ligetil: Use it or lose it. Der er mange måder, du kan holde hjernen aktiv på, og her kan du læse tre gode forslag til hjernegymnastik.

Træn hjernen med hjernegymnastik

Ligesom din krop kræver forskellige næringsstoffer, før den kan yde sit bedste, så skal hjernen også bruge forskellige inputs, før den fungerer optimalt. Ved at læse bøger, løse krydsogtværser, soduko eller sætte dig ind i eksempelvis Bitcoins kan du træne din hjerne i at tænke på nye måder at løse udfordringer på. Skal du bruge lidt hjælp til at komme i gang, kan du anvende platforme såsom Coinbox.dk til at sætte dig ind i handel med kryptovaluta. Det samme gælder, hvis du lærer et nyt sprog eller har kreative måder, du kan udtrykke dig på. Det kræver nemlig et samspil mellem din hjerne og dine muskler, når du skal bruge sproget eller eksempelvis spille musik.

God søvn giver en sund og frisk hjerne

Vi ved det jo godt, men derfor skærer mange alligevel ned på den livsnødvendige søvn, når de har travlt. Søvn er afgørende for, at din hjerne får bearbejdet dagens mange indtryk. Faktisk har det vist sig, at hjernen ”vaskes”, mens du sover. Neuronerne bliver rensede for affaldsstoffer under søvnen, så hjernen er klar til en ny dags mange udfordringer. Søvn er ligeledes afgørende for dit generelle velbefindende, din evne til at håndtere hverdagens strabadser på en hensigtsmæssig måde og din hukommelse. Din hjerne repeterer under søvnen de ting, du har lært, så hold hjernen frisk og klar ved at huske din søvn.

Motion er afgørende for et godt mentalt helbred

Hjernen er ret økonomisk, og den forsøger at få dens indre netværk til at være så effektivt som muligt. Derfor vil din hjerne kunne vedligeholdes og trænes gennem brug, hvilket styrker netværket. Det er dog ikke nok kun at dyrke hjernegymnastik. Din hjerne har brug for, at din krop også er i god fysisk stand. Hvis du dagligt dyrker motion, vil du styrke blodforsyningen til hjernen, hukommelsen og nedsætte risikoen for stress, depression og angst. Din hjerne har derfor mindst lige så godt af de anbefalede 30 minutters motion, som din krop har. Så husk at bruge både hjerne og krop, så du kan holde dig sund.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *