kræft

Hudkræft: Hvad skal du være opmærksom på?

j14

Vi har alle oplevet at der sker uvante ting med vores hud. Det kan være alt fra tørre pletter, eksem til blå mærker vi ikke kan huske vi har fået. Det er alt sammen træls, men det er også helt normalt. Men hvornår skal vi begynde at være bekymrede? Hudkræft er en hyppigt opstående form for kræft i Danmark, og antallet af personer, som bliver diagnosticeret, er stigende. Derfor skal vi selvfølgelig også være opmærksomme. Men hvornår skal man gå til lægen, og hvilke symptomer skal man holde øje med?

Ændringer i huden

Ændringer i huden er ikke i sig selv unormal, men der er visse ting man skal holde øje med. Symptomer på hudkræft kan være knuder som er opstået på huden, og evt. glinser. Et sår der ikke vil hele, eller pletter på huden, som vokser og til tider væsker og bløder. Man vil især finde disse hudforandringer steder hvor solen rammer. F.eks. i ansigtet og i nakken. Hvis du har haft en af disse symptomer i måneder, kan det være en god idé at søge læge. Symptomer på kræft skal altid tages alvorligt, og hvis der er tale om at en kræftsygdom er ved at udvikle sig, er det altid bedst at blive behandlet så hurtigt som muligt. Der findes dog flere forskellige former for hudkræft, og symptomerne kan variere.

Hvis diagnosen bliver sat

Den mest almindelige form for hudkræft er basalcellekræft. Det er heldigvis ikke en aggressiv kræftform, og der er yderst sjældent tale om dødsfald. Dette betyder dog ikke at det ikke skal tages seriøst. Det kræver behandling, som kan forekomme i forskellige former. Den mest effektive behandling af hudkræft, er en operation, som går ind og fjerner kræften. Operationen i forbindelse med basalcellekræft er sjældent omfattende, og vil oftest kun kræve en lokalbedøvelse. Det kan dog stadig være en skræmmende oplevelse, og det er vigtigt at finde et sted, hvor du føler dig helt tryg.

Få den bedste hjælp til dig og dine pårørende

Ingen kan sige hvad der er bedst for hverken dig, eller dine pårørende i et forløb som dette. Om du har fået diagnosen, eller skal have undersøgt en knude el.lign. for første gang, kan det være en skræmmende oplevelse. Det kan derfor være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om hvordan man ville føle sig mest tryg. Det kan være man er rigtig glad for det hospital der ligger tæt på en, at man har et specielt godt forhold til en læge ét sted. Det kan til gengæld også være at man har brug for at komme hurtigt i gang, og være i lidt roligere omgivelser. Her kunne en privatklinik evt. være en mulighed. Der findes flere forskellige, netop specialiseret i basalcellekræft, og det kunne være en god idé at tjekke ud.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *